• 1
  • 2
  • 3
  • 4
piatok, 27 máj 2016 19:08

Krajský turnaj v integrovanej boccii párov Ružomberok 2016

Napísal(a) bashtosports.com

Dňa 20.5.2016 sa v Športovej hale Koniareň v Ružomberku odohral Krajský turnaj v integrovanej boccii párov organizovaný CSS Likavka Ružomberok pod záštitou Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK).

Boccia je paralympijský šport určený najmú pre ťažko telesne postihnutých, ale jeho integrovaná verzia je vhodná pre všetkých bez rozdielu.

Krajský turnaj v integrovanej boccii párov Ružomberok 2016

Boj o 3. miesto – Slniečka TAU Turie (Emília Ďungelová, Romana Zaslavová) proti Fantázia Kysucké Nové Mesto (Miroslav Štrkáč, Vladimír Čimbora)

Turnaja sa zúčastnili 28 párov z 15 zariadení ŽSK, menovite:

CSS PRAMEŇ Dolný Kubín, DSS  SYNÓMMIA  Žilina, ZpS a DSS Kysucké Nové Mesto, ZpS a DSS Zákamenné, ZpS a DSS PARK Čadca, CSS ORAVA Tvrdošín, CSS FANTÁZIA Kysucké Nové Mesto, ZpS a DSS Horelica, CSS STUDIENKA Novoť, CSS TAU Turie, CSS TROJLÍSTOK Ružomberok, CSS EDEN Liptovský Hrádok, CSS Stránik Žilina, CSS Likavka Ružomberok, Klub OMD Farfalletta Žilina, ZpS a DSS Dolný Kubín.

Krajský turnaj v integrovanej boccii párov Ružomberok 2016

Štvrťfinále A – Mississippi TAU Turie (Ľubka Niklová, Barbora Matejčíková) proti Chlapci z Oravy Zakamené (Sigút Miroslav, Richter Dušan)

Do turnaja boli pozvané aj 2 páry z Klubu OMD Farfalletta Žilina, ktorý sa okrem iného venuje aj športu boccia. Hráči Farfalletty hrali v kategórii hostia. Za klub Farfalletta sa zúčastnili aj hráči z Rožňavy Adrián Orbán z o.z. REHAMENTA a Tomáš Zahn zo ZŠ Zlatá Rožňava, ktorý bol najmladším účastníkom turnaja. Vek najstarších účastníkov turnaja sa pohyboval okolo 80 rokov. Aj vo vekovom zložení turnaja vidieť, že boccia nepozná vekové hranice.

Turnaj pozostával z dvoch častí - zápasov v skupinách, ktoré sa odohrali v doobedňajšej fáze turnaja a finálových zápasov, ktoré sa hrali v poobedňajšej fáze turnaja. Turnaj trval od 8:00 do 16:00 aj so slávnostným otvorením, sprievodným programom a odovzdávaním cien.

28 párov bojovalo v 7 skupinách po 4 pároch. V rámci svojej skupiny hral každý s každým. Hralo sa na skrátené dvoj-smenové zápasy. Zo skupín postúpilo prvých 8 párov do štvrťfinále A, kde bojovali o umiestnenie od 1. po 8. miesto a ďalších 8 párov do štvrťfinále B, kde bojovali o 9. až 16. miesto. Finálové zápasy sa hrali systémom pavúka.

Na prvých troch priečkach sa umiestnili títo hráči:

  1. miesto: CSS PRAMEŇ Dolný Kubín 2 - Ján Brašeň, Dušan Sotoniak
  2. miesto: CSS TAU Turie Mississippi – Ľubka Niklová, Barbora Matejčíková
  3. miesto: CSS TAU Turie Slniečka – Romana Záslavová, Emília Ďungelová

Poradie všetkých párov ako aj podrobné výsledky zápasov nájdete v tabuľke a priloženom súbore za textom.

Krajský turnaj v integrovanej boccii párov Ružomberok 2016

Z finálového zápasu Mississippi TAU Turie : CSS Dolný Kubín Zľava: Ľubka Niklová, Ján Brašeň, Barbora Matejčíková, Dušan Sotoniak.

Nie je náhodou, že na prvých priečkach sú práve tieto páry. Dušan Sotoniak je klasifikovaným hráčom boccie a zúčastňuje sa celoslovenských súťaži v klasickej boccii. Na svojom konte má aj titul Majstra Slovenska v kategórii BC2 za rok 2014 a na výkone Sotoniaka a jeho partnera Brašeňa bolo zjavné, že sú zladení, čo sa nedá dosiahnuť inak ako poctivým tréningom.

Podobne druhé a tretie miesto obsadili hráčky z CSS TAU Turie, ktoré sa zúčastňujú pravidelných tréningov Klubu OMD Farfalletta Žilina a skúsenosti s bocciou zbierajú aj na medzinárodnom poli, čoho dôkazom je aj ich víťazstvo v kategórii integrovaná boccia tímov v tohtoročnom turnaji Prometeus Cup v Poľsku, len týždeň pred turnajom v Ružomberku.

Krajský turnaj v integrovanej boccii párov Ružomberok 2016

Dušan Sotnoniak preberá víťazný pohár od riaditeľky turnaja Jany Kuffovej z CSS Likavka Ružomberok

Avšak svoje víťazstvo nedosiahli zadarmo. Ich súperi, ktorí sa umiestnili na nižších priečkach zápasili poctivo a dobre a na turnaji sa dali zhliadnuť kvalitné zápasy integrovanej boccie. Krajský turnaj ŽSK v boccii každým rokom naberá na kvalite – či už po stránke organizačnej alebo po stránke výkonnostnej.

Prvé tri páry uvádzam v širšom kontexte aj preto, že bez kvalitného tréningu sa nedajú čakať najlepšie výsledky a preto by som chcel víťazné družstvá vyzdvihnúť aj ako príklad pre ostatných účastníkov turnaja a povzbudiť ich v tréningovej činnosti, aby na nasledujúcom ročníku krajského turnaja mohli predviesť svoju hru vo víťaznom formáte.

Krajský turnaj v integrovanej boccii párov Ružomberok 2016

Spoločná fotka účastníkov turnaja po odovzdávaní cien

Týmto by som chcel vyzdvihnúť aj Žilinský samosprávny kraj a konkrétne sociálne zariadenia organizujúce a zúčastňujúce sa turnaja v boccii, pretože je to jediný samosprávny kraj na Slovensku, ktorý organizuje takýto turnaj a právom ho možno uvádzať ako vzor pre ostatné samosprávne kraje, ktoré sa k podobnému činu ešte nezmohli. Nie pre organizáciu akéhosi turnaja samotnú, ale preto, že boccia ako paralympijský šport prináša veľa radosti a úžitku mnohým ľuďom, ktorí sa inak športovo, či súťažne vzhľadom na svoj zdravotný stav realizovať nemôžu.

Rád by som aj týmto článkom adresoval výzvu všetkým kompetentným, ktorí pracujú v sociálnej oblasti a ich náplňou práce je starostlivosť o zdravotne znevýhodnených, aby si zobrali príklad zo ŽSK a jeho sociálnych zariadení a zaviedli podobný turnaj aj medzi zariadeniami spadajúcimi pod ich kompetenciu.

Ondrej Bašták Ďurán

22.5.2016, Rožňava

Krajský turnaj v integrovanej boccii párov Ružomberok 2016

Krajský turnaj v integrovanej boccii párov Ružomberok 2016

Krajský turnaj v boccii_Ružomberok 2016 - podrobné výsledky

Partneri

Kde nás nájdete

O nás

Naša firma funguje na trhu od roku 2013, je výrobcom profesionálneho športového vybavenia pre zdravotne postihnutých športovcov s hlavným zameraním na paralympijský šport BOCCIA.

Naše výrobky dodávame množstvu subjektov na Slovensku aj v zahraničí.

Mailchimp

Kontaktujte nás

BASHTO SPORTS, s.r.o.

Nám. SNP 207

049 22 Gemerská Poloma, Slovensko

Tel: +421 949 737 543

info@bashtosports.com

SK95 1100 0000 0029 4811 3295