• 1
  • 2
  • 3
  • 4
pondelok, 30 marec 2020 18:48

Príbehy šampiónov - Boris Klohna, kat. BC3 Boccia ZOM Prešov, Slovensko

Napísal(a) bashtosports.com
Boris na zlatej pozícii na turnaji Boccia Tatracup 2018. Boris na zlatej pozícii na turnaji Boccia Tatracup 2018.
Povedzte nám niečo o sebe…
Volám sa Boris Klohna. Som celoživotný Prešovčan narodený v roku 1968. Moje zdravotné postihnutie je spinálna svalová atrofia, používam elektrický vozík a prakticky od narodenia som odkázaný na pomoc inej osoby pri všetkých sebaobslužných činnostiach.

Ako dlho a intenzívne sa venujete boccii? Čo pre Vás boccia znamená?
Boccii sa venujem od roku 2013, kedy sme so svojimi priateľmi založili aj športový klub ZOM Prešov, ktorý v súčasnosti združuje 21 hráčov vo všetkých piatich kategóriách. Ja osobne som národne aj medzinárodne klasifikovaný v triede BC3. Pri hre používam rampu, tykadlo a nevyhnutnú pomoc športového asistenta (spoluhráča), ktorým je v súťažiach Michal Kall. V príprave a na tréningoch mi ešte asistujú moji priatelia Ľubo Svat, Matúš Grega, Jožko Fejerčák a ďalší. V sezóne trénujeme dva až tri krát týždenne v priestoroch nášho združenia na Masarykovej ulici, kde máme k dispozícii jeden korektný kurt, alebo v zrekonštruovanej bezbariérovej telocvični na ZŠ Matice Slovenskej v Prešove.

Aké úspechy ste doteraz dosiahli v boccii?
Naša sezóna pozostáva zo slovenských ligových turnajov a majstrovstiev, oficiálnych medzinárodných BISFed podujatí, ale veľmi radi sa zúčastňujeme aj na tzv. priateľských turnajoch s vysokou športovou úrovňou v Čechách, Poľsku a aj na našom Boccia Tatra Cup-e na Slovensku. Na svojom športovom konte mám zatiaľ tri tituly majstra Slovenska v jednotlivcoch a jeden v pároch, účasť na svetových a európskych pohároch BISFed aj s medailovým úlovkom v pároch BC3 (striebro Poznaň 2018, zlato Záhreb 2019) spolu reprezentačným kolegom Adamom Buriankom a našimi asistentmi.

Príbehy šampiónov - Boris Klohna, kat. BC3 Boccia ZOM Prešov, Slovensko

Ako Vám pomáha športové vybavenie pri Vašich víťazstvách?
Pre moju hru (športový výkon) je kvalita vybavenia jednou z najdôležitejších aspektov, preto mu venujem aj náležitú pozornosť. Momentálne používam lopty Victory, ktoré distribuuje aj firma BASHTO SPORTS. S touto firmou dlhodobo úzko spolupracujeme aj pri vývoji a testovaní nových druhov rámp a iných pomôcok.

Poviete nám niečo o tom, ako vnímate situácii v boccii na Slovensku?
Boccia na Slovensku má vysokú až svetovú úroveň. Úlohou nás hráčov, ale aj všetkých ostatných okolo nej, je pokúsiť sa tento stav udržať aj do budúcnosti a nezaspať na vavrínoch. Okrem poctivej tvrdej prípravy je dôležité bocciu neustále propagovať, vytvárať podmienky pre rozvoj a vyhľadávať nových hráčov.

Máte nejaké perličky, zaujímavosti, alebo vtipné zážitky týkajúce sa boccie?
Veselých príhod z "natáčania" pri boccii asi veľa nemám, ale určite pri nej zažívam množstvo príjemných okamihov a radosti z výhier, fandenia, kamarátstva či spoznávania nových miest a ľudí.

Príbehy šampiónov - Boris Klohna, kat. BC3 Boccia ZOM Prešov, Slovensko

Aké máte iné aktivity a koníčky okrem boccie?
Som štatutárom a zamestnancom občianskeho združenia ZOM Prešov, ktoré okrem športového klubu prevádzkuje aj sociálne služby (poradenstvo, agentúru osobnej asistencie, prepravnú službu), organizuje rôzne kultúrne, spoločenské, športové akcie, rekondičné pobyty, realizuje rôzne projekty v líniách filozofie nezávislého života a tvorby bezbariérového prostredia. A práve aj preto bocciu považujeme za akúsi esenciu celého nášho snaženia o vytváranie podmienok pre samostatný, zodpovedný život človeka s postihnutím. Zahrňuje v sebe totiž asistenciu, pomôcky, mobilitu, prístupnosť, pôsobenie na väčšinovú verejnosť, presadenie osobnosti a zodpovednosť bez ohľadu na rozsah postihnutia. Okrem boccie sa venujeme aj šachu, prezentácii iných para športov, motivácii a poskytovaniu pozitívnych príkladov.

Aké máte športové a životné ciele do budúcnosti?
Rád by som pri boccii zostal tak dlho ako mi to zdravie a iné okolnosti dovolia, zažil čo najviac víťazných emócií. Chcem aj naďalej prispievať k tomu, aby kúzlo boccie objavilo čo najviac ľudí.

Ďakujeme Vám za rozhovor. Želáme Vám veľa športových úspechov a životných výhier.


Fotogaléria

  • boris-klohna-01
  • boris-klohna-02
  • boris-klohna-03
  • boris-klohna-04
  • boris-klohna-05
  • boris-klohna-06
  • boris-klohna-07
  • boris-klohna-08
  • boris-klohna-09
  • boris-klohna-10
  • boris-klohna-11

Simple Image Gallery Extended

Partneri

Kde nás nájdete

O nás

Naša firma funguje na trhu od roku 2013, je výrobcom profesionálneho športového vybavenia pre zdravotne postihnutých športovcov s hlavným zameraním na paralympijský šport BOCCIA.

Naše výrobky dodávame množstvu subjektov na Slovensku aj v zahraničí.

Mailchimp

Kontaktujte nás

BASHTO SPORTS, s.r.o.

Nám. SNP 207

049 22 Gemerská Poloma, Slovensko

Tel: +421 949 737 543

info@bashtosports.com

SK95 1100 0000 0029 4811 3295