• 1
  • 2
  • 3
  • 4
utorok, 19 november 2019 16:55

Príbehy šampiónov - Martin Rybarčák

Napísal(a) bashtosports.com
Príbehy šampiónov - Martin Rybarčák Príbehy šampiónov - Martin Rybarčák
Povedzte nám niečo o sebe...
Volám sa Martin Rybarčák, mám 31 rokov pochádzam z Humenného, ale už 18 rokov žijem v Bratislave. V detstve mi diagnostikovali svalovú dystrofiu.

Ako dlho a intenzívne sa venujete boccii? Čo pre Vás boccia znamená?
Bocciu som 1x hral ešte v roku 2008, keď ma Jozef Blažek z OMD v SR pozval na tréning, aby som si tento šport vyskúšal. Odmalička som totiž inklinoval k športom. Páčil sa mi futbal, tenis, hokej... Ešte v tom istom roku som bol klasifikovaný do kategórie BC4, kde som pôsobil až do roku 2015. Kvôli zdravotnému stavu som mal až do roku 2018 športovú pauzu. Opäť som sa však vrátil na boccia kurty.

Príbehy šampiónov - Martin Rybarčák

Avšak už ako hráč kategórie BC3 so svojím športovým asistentom Borisom Barom. Počas reprezentačných tréningov na Mokrohájskej ulici ma viedol Martin Gabko. Dôležité je mať trénerov, ktorí vedia športovca správne namotivovať, nasmerovať a dodať sebadôveru do zápasov. Ja to šťastie mám... Trénujem raz týždenne v Ružinove v Bratislave, ak mi to umožní moja práca. Boccia mi umožňuje športovo sa vyžiť a pocítiť chuť víťazstva samého nad sebou.

Aké úspechy ste doteraz dosiahli v boccii?
Na Slovensku som v kategórii BC4 dosiahol niekoľko krásnych výsledkov. Vyhral som Boccia Masters 2011, Turnaj Belasého Motýľa 2014, 2 x som vyhral ligový turnaj. V pároch som mal možnosť prezentovať Slovensko v Českej Republike, Anglicku ale aj na Európskom pohári v Nórsku. Byť reprezentantom v Boccii bola pre mňa veľká česť a verím, že sa mi to opäť podarí aj ako hráčovi kategórie BC3 . Hlavnú podporu mám v klube v Jozefovi Blažekovi a v OMD v SR.

Ako Vám pomáha športové vybavenie pri Vašich víťazstvách?
Na úplnom začiatku som hral s loptami Handi Life Sport, ktoré mi však nevyhovovali. Na odporúčanie som si kúpil sadu lôpt Boccas Super Soft, ktoré sú vážne výborné. Dôkazom toho sú víťazi paralympiády, ktorí taktiež hrali s týmito loptami. Neodskakujú, pekne držia smer. Aktuálne som si zaobstaral vďaka finančnej pomoci OMD v SR a športovému klubu Boccian Boccia rampu od BASHTO SPORTS (BASHTO X-clusive). Rampa je ako po technickej, tak aj dizajnovej stránke na vysokej úrovni. Pôsobisko firmy na Slovensku mi vyhovuje hlavne kvôli dostupnosti prípadného servisu. Momentálne hrám s loptami Victory Sport, ktoré sú namiešané pre kat. BC3. Odporúčam.

Ďakujeme a sme radi, že ste spokojný. Aký máte dojem zo situácie v boccii na Slovensku?
Boccia na Slovensku je na výbornej úrovni. Pravidelne sa tu organizujú národné aj medzinárodne turnaje. Na Slovensku sú asi 4 kluby, ktoré sa aktívne venujú Boccii.

Príbehy šampiónov - Martin Rybarčák

Máte nejaké zaujímavosti, či perličky z oblasti boccie?
Môžno je perličkou, že vlastne mojím prvým trénerom boccie vôbec bol Ondrej Bašták Ďurán, majiteľ firmy BASHTO SPORTS. Práve on ma priučil základom a taktizovaniu v boccii. Už počas tréningov v Ružinove vymýšľal rôzne vychytávky a techniky. Pamätám si ako doma vo svojej dielni vyrábal prvé boccia rampy a kufríky na boccia lopty.

Čo by ste odkázali súperom a začínajúcim hráčom boccie?
Pri boccii treba byť vždy dobre sústredený, trestá sa každá chyba. A nezabúdať na bojovnosť! Pretože aj zápas, ktorý sa nezačne dobre, ešte stále môže skončiť víťazstvom. Často o celkovom skóre rozhodujú posledné hody...

Aké máte iné aktivity a koníčky okrem boccie?
Pracujem ako marketingový manažér pre firmu ARES, ktorá sa zaoberá bezbariérovými prístupmi, osobnými výťahmi a úpravami automobilov pre ZŤP. Vo voľnom čase si rád pozriem dobrý film alebo zájdem na prechádzku v Ružinove na mojom elektrickom vozíku.

Aké máte športové a životné ciele do budúcnosti?
Vždy som sníval o tom, že sa raz zúčastním paralympiády, kde sa pokúsim zabojovať o cenný kov. Samozrejme, paralympiáda je tá najvyššia méta. Budem predovšetkým rád, keď si ešte raz oblečiem reprezentačný dres Slovenska.

Rád by som sa na záver poďakoval rodine, kamarátom, OMD v SR, Jozefovi Blažekovi a Natálii Turčinovej, ktorá ma povzbudzovala a podporila v tom, aby som sa opäť vrátil k hre, tentokrát ako hráč kategórie BC3.

V mene celého tímu BASHTO SPORTS Vám Ďakujem za Váš čas a ochotu zverejniť svoj príbeh.“ „Zo srdca Vám želám s našim špičkovým športovým vybavením radosť z hry a prelomové víťazstvá.“


Fotogaléria

  • Martin Rybarcak (1)
  • Martin Rybarcak (2)
  • Martin Rybarcak (3)
  • Martin Rybarcak (4)
  • Martin Rybarcak (5)
  • Martin Rybarcak (6)

Simple Image Gallery Extended

Partneri

Kde nás nájdete

O nás

Naša firma funguje na trhu od roku 2013, je výrobcom profesionálneho športového vybavenia pre zdravotne postihnutých športovcov s hlavným zameraním na paralympijský šport BOCCIA.

Naše výrobky dodávame množstvu subjektov na Slovensku aj v zahraničí.

Mailchimp

Kontaktujte nás

BASHTO SPORTS, s.r.o.

Nám. SNP 207

049 22 Gemerská Poloma, Slovensko

Tel: +421 949 737 543

info@bashtosports.com

SK95 1100 0000 0029 4811 3295